Tentoonstelling

Rokerij Haring Burgwal

Links Dirk Stut (de latere bijnaam van Dirk Oosterbaan ) in de rokerij aan de Haringburgwal,
die hij huurde van zijn Oom Johan Oosterbaan. De foto is verkeerd in spiegel afgedrukt.

Lees meer >>>>>

Buitendijk
Op de Buitendijk (Haringburgwal). Veel straten in Monnickendam hadden naast de officiële naam een 2de naam.
Zo noemde men de Nieuwe Zijds Burgwal de Krim. Wellicht gebouwd tijdens de Krimoorlog?
Lees meer >>>>>

Haringtellers
Haringtellers vanuit de bun van een botter. De haring vaak nog levend, bleef vers omdat de bun in verbinding stond met het zoute Zuiderzeewater. Diepvries was er nog niet. Op de achtergrond de kluiverboom en er overheen de aap. Deze bijzeilen werden gezet om met meer kracht de visnetten bijvoorbeeld een kuul om aal te vangen, door het water te kunnen slepen.
Lees meer >>>>>

Personeel
Poserend keurig opgesteld personeel in één van de meer dan 30 visrokerijen in Monnickendam.
Je ging toen niet zo vaak op de foto. Iedereen moest goed herkenbaar zijn. Het is duidelijk pettentijd rond 1920- 1930.
Lees meer >>>>>

Ansjoviskoppen
Ansjoviskoppen en inzouten. Koppen is kop er af breken en zoveel mogelijk darmen meenemen en toch de zachte vette ansjovis heel laten. Niet zo simpel als het lijkt. Deze gekopte ansjovis werd keurig in het vat gelegd.
Lees meer >>>>>

Rookhokken
Rookhokken (hanges) van handvormsteen en cement met kalk gemetseld. Houten deuren met handgesmede scharnieren. Oude rokerij dus, maar welke?
Lees meer >>>>>

Sudetenmarkers
Links Mevrouw de Boer de Moeder van Gerard (bijnaam Potloodje). Rechts een zogeheten Sudeten Marker Mevrouw Altena in Marker klederdracht. De naam Sudetenmarkers ontstond, omdat deze voor de watersnood van 1916 gevluchte Markers samenviel met de Sudetenoorlog met veel vluchtelingen tijdens Wereldoorlog 1 (Tsjechië-Duitsland).
Lees meer >>>>>

Dames op fietstochtje
Dames op fietstochtje hebben gerookte aal gekocht. De verkoopster zou de Moeder van Lange Ben kunnen zijn. Wie weet het zeker? Ca 1938?
Lees meer >>>>>

Aal gromen
Vermoedelijk links achter, Muus de Groot nog in Marker costuum met vrouw en kinderen De grote M geschilderd op de kist links wijst daar ook op.
Lees meer >>>>>

Vaten
Waar onbekend, ca 1920? Rechts achter een haringvat met verzinkt stalen banden. Links zitten 2 hangejongens op een vroeger haringvat met houten duigen.
Lees meer >>>>>