Rokerij Haring Burgwal

Links Dirk Stut (de latere bijnaam van Dirk Oosterbaan ) in de rokerij aan de Haringburgwal, die hij huurde van zijn Oom Johan Oosterbaan. De foto is verkeerd in spiegel afgedrukt. Het gebouw van cementkalksteen op de achtergrond was boven kantoor met buitentelefoon met over het hele terrein hoorbare grote bellen op de gevel en beneden koelcel. Nu Spaans restaurant.

Het telefoonnummer van Johan Oosterbaan was nummer 3. Uiteraard had de burgemeester nummer 1. Later, toen het Gebroeders Oosterbaan werd, veranderde dit in 587. Waarschijnlijk dateert deze foto uit ca. 1945/1946 te zien aan de korte jas van Dirk. Toen in die tijd van naoorlogse schaarste de grote mode. Voor de show draagt Dirk een paar speten gezouten sprot uit het vat (kleine haringsoort).

Ook wel in Monnickendam sardien genoemd. Deze sprot brengt Dirk naar de man in de deuropening van het rookhok, die ze aanpakt en uithangt op de latten boven in het rookhok, visjes los van elkaar. Omdat er twee speten naast elkaar pasten, werd dit een dubbele hange of 2 sas genoemd.

Geheel rechts wordt aan de geringe rook te zien met open deuren sprot of steurharing gerookt. Langzaam rookproces met weinig hitte (open deur). Steurharing duurde 24 uur en de lage vuurtjes werden regelmatig voorzien van een nieuw laagje houtmot, ook pulp genoemd. Daarover heen een beetje vochtig gemaakt zwartgoed om te voorkomen, dat het vuur te snel ging en het te heet werd. Zwartgoed was de as/restanten pulp van de vorige keer roken. De mand met houtmot om opnieuw bij te vuren staat al klaar. Ook stond er altijd een emmer water met een oude klomp om over het zwartgoed te gieten zo nodig.

Hier nog houten deuren. Later, ca 1950, zijn de deuren bijna overal van ijzer.