Sudetenmarkers

Links Mevrouw de Boer de Moeder van Gerard (bijnaam Potloodje). Rechts een zogeheten Sudeten Marker Mevrouw Altena in Marker klederdracht. De naam Sudetenmarkers ontstond, omdat deze voor de watersnood van 1916 gevluchte Markers samenviel met de Sudetenoorlog met veel vluchtelingen tijdens Wereldoorlog 1 (Tsjechi├ź-Duitsland).

De jongeman met pet is Cornelis Oosterbaan Senior zoon van Antje Molenaar en Dirk Oosterbaan. Man met pet en pijp is raden. Zou Nico Wals kunnen zijn.De foto is dus van omstreeks 1920 gemaakt in rokerij van zijn Oom Johan Oosterbaan op de Buitendijk (Haringburgwal).

De langzaam gerookte spekbokking aan houten speten, gemaakt van ingezouten steurharing. Deze haring werd bijna altijd in vaten geleverd vanuit Vlaardingen. Veel Markers waren bemanning op de Vlaardingse vissersvloot.

Het gaat hier waarschijnlijk om export naar Duitsland per trein. Aan het mooie etiket met botters op de kist is dit te zien.

Er ging veel naar Duisburg (mijnstreek de Kolenpot) in het Ruhrgebied. Deze grote haring paste bij de grote glazen bier. Heel bijzonder is dat er daar zelfs een Spezialit├Ąt was “Pfannkuchen mit Monnickendammer Herring” te vergelijken met onze pannekoek met spek.